Qaflans dilemma

På 800-talet blir drottning Jushirs rike utmanat av rebeller i norr. Hon behöver hjälp med att få dem att erkänna sig besegrade med värdighet. Hon kallar in den vise gurun Qaflan, som uppfinner spelet schack för att visa hur man kan göra. Er uppgift blir att skapa en schackmattsituation som gör att rebellerna ger upp sitt motstånd.

Qaflans dilemma

Så här gör ni

Ni börjar med att skriva ut PDF-dokumentet ”Uppdraget” med instruktioner nedan. Här finns förutom instruktioner också ett tomt schackbräde som ni ska använda för att lösa uppdraget. Vid varje tillfälle får ni på slutet en uppgift vars svar ger en koordinat och en pjäs. Initialen till pjäsen ska ni rita in i rätt ruta på det tomma brädet (Kung = K, Dam = D, Torn = T, Löpare = L, Springare = S). Efter fem lektioner kommer ni att ha ett svar för hur Qaflan och Jushir planerade att ställa rebellerna i schackmatt.

Hur jobbar ni tillsammans online?

Ska ni jobba tillsammans online upprättar ni först en kommunikationskanal. Det kan vara ett ZOOM-möte, via TEAMS, eller enklast en telefonlinje.

Sedan öppnar ni samma PDF-dokument för tillfälle 1-5 i era respektive datorer. Här finns det videos ni kan se på, men också schackbräden med uppgifter. Dessa bräden kan ni klicka på, och då kommer ni till ett schackbräde med uppgiften på i programmet Logiqboard.

En av er klickar på den lilla länkikonen uppe i högra hörnet och kopierar därmed sidan och skickar länken till er partner via mail, en chatfunktion, Messenger, eller liknande. När er partner klickar på länken har ni nu tillgång till samma bräde och ni kan båda flytta pjäser på brädet. Samma sak gäller vid minispelen. Ni delar länk och kan därmed spela med varandra på brädet.

Save Napoleon no background

Uppdraget

(pdf)

I det här dokumentet behöver ni skriva ut och spara det tomma schackbrädet, på vilket ni sätter ett kryss efter varje träff ni har.

Tillfälle 1

(pdf)

För att kunna hjälpa Napoleon behöver ni lära er hur pjäserna går och slår. Dessutom får ni spela två minispel och får testa den klassiska vetekornshistorien, för att till sist vara redo för den första gåtan och det första krysset på det tomma schackbrädet.

Tillfälle 2

(pdf)

Här får ni ännu fler färdigheter som behövs för att hjälpa Napoleon. Ni lär er schackspråket samt viktiga tricks med tornet och löparen, innan ni är redo för minispel, gåta och kryss nummer två.

Tillfälle 3

(pdf)

Damen är den starkaste pjäsen i schack, och hur mycket Napoleon än var kejsare behöver han sin drottning. Här får ni lära er hur ni använder henne på bästa sätt genom två damkluringar. Sedan blir det minspel, gåta och kryss nummer 3.

Tillfälle 4

(pdf)

Vid det fjärde tillfället fokuserar vi på springaren i form av uppgifter och minispel, innan vi gör oss redo för spel med alla pjäser. Till sist behöver ni lösa den fjärde gåtan som ska hjälpa till att få ut Napoleon hur fängelset.

Tillfälle 5

(pdf)

Det börjar dra ihop sig, och nu får ni er till dels schackspelets hemlighet. Därefter får ni lära er de sista specialreglerna i schack innan det är dags att spela med alla pjäser och lösa den sista gåtan och sätta det sista krysset.

Kan ni nu lista ut i vilken pjäs flyktplanen finns?